zaterdag 10 september 2016

Selfish sewing part 1: a recycled man shirt

De foto's in deze post zijn gemaakt door Z!

Ik kreeg een stapel versleten blouses van mijn vader. Mijn moeder dacht dat ik die wel kon gebruiken om kleding voor de kinderen van te maken. Ze vindt het zo schattig S te zien in een blouse die is gemaakt van een blouse van opa :). De blouses gingen op de recykleer stapel. Een blouse sprong er voor mij uit. De stof was redelijk dik en glad. Een hele mooie blouse. Ik werd een beetje egoïstisch en wist meteen dat ik deze voor mezelf ging reserveren.

Eigenlijk wilde ik er een tuniek van maken. Maar daarvoor was de blouse te kort (of ik te lang). De kraag van de blouse was echt heel mooi, maar helaas ook behoorlijk versleten. Jammer, die kon ik niet recyclen. Ik tekende zelf een blouse patroon. Omdat ik de kraag niet kon hergebruiken, diepte ik de hals uit. Ik zorgde ervoor dat ik de onderste zoom kon behouden.

Pictures in this post made by Z!

My mom gave my a pile of worn out shirts of my dad. She tought I could use them to make something for my kids. She thinks its adorable when S wears shirts made of old shirts of his granddad. The shirts ended up in the recyle pile. One blouse I picked out for myself. I loved the thick yet smooth fabric. 

At first I wanted to make a tunic out of it. But the shirt appeared to be to short (or I appeared to be to long). I loved the collar of the shirt, but it was worn out badly. A pitty, becouse I couldn't reuse it. I drew the pattern for this shirt myself. Becouse I couldn't use the collar, I deepened the neckline. I made sure I could reuse the bottom hem. Ik maakte driekwart mouwen, die opgerold kunnen worden tot een korte mouw, waarbij ze met een lummel vastgezet kunnen worden. Het naaien van de lummels was nogal een dingetje, want ze eerst dicht naaien en dan keren was niet evident. Nou ja, dat lukte gewoon niet. Ik vroeg raad in de Naaikrans, en naaide ze vervolgens voor de helft dicht, keerde ze goed en stikte ze door. Gelukt! :)  Aan de onderkant van de mouwen stikte ik een strook stof uit het beleg van de schouderpas, met de verkeerde kant naar buiten. Zo lijkt het altijd alsof de mouw is omgeslagen.

I made sleeves at elbow length, which can be rolled up to short sleeves, held by a little band. Sewing that band was kind of a thing. Sewing it inside out and than turning it, didn't work. I asked for advise in this Facebookgroup (Dutch only). Then I sewed it halfway, turned it en topstitched. At the bottom of the sleeves I stitched a strip of fabric form the facing of the back yoke, with the wrong side out. So it seems the sleeves are rolled up always. Elke keer als ik zelf een patroon teken, maak ik eerst een testversie. Dat was bij deze blouse maar goed ook. De coupenaad zat eerst niet helemaal goed en de hals mocht nog wat dieper uitgesneden. De hals werkte ik overigens af met een beleg aan de binnenkant en biaisband bovenover. Het knopenpad was al op deze manier afgewerkt en ik vond het leuk om dit in de hals terug te laten komen. Bij het dragen merkte ik wel dat ik toch wel wat inkijk heb, als ik voorover gebogen sta... Dat is zo opgelost door er een hemdje onder te dragen :)

When I draw a pattern myself, I make a muslin furst. This time I altered the dart and deepened the neckline more. I finised the neckline with facing and baistape. The buttonpad is finished with baistape also, so I tought it would be nice to have this detail at the neckline also.


Patroon: zelf getekend
Stof: Oude blouse van (o)pa

Pattern: my own
Fabric: Old shirt from (grand)dad

5 opmerkingen:

Bedankt voor je reactie! - Thank you for leaving a reply!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...